Nieuwe KONA: groter, ruimer en slimmer 18 januari 2023

Hyundai heeft details prijsgegeven over de nieuwe generatie KONA die bestemd is voor Zuid-Korea, inclusief informatie over het wereldwijde model dat in maart verschijnt*. De compacte SUV komt in verschillende versies, waaronder volledig elektrisch (EV), hybride-elektrisch (HEV) en als sportieve N Line. Met deze ruime keuze beantwoordt de nieuwe KONA aan de uiteenlopende mobiliteitsbehoeften van klanten.

De ontwikkeling van de geheel nieuwe, futuristische KONA begon met de elektrische variant – een onconventionele benadering in de wereld van autodesign die de versnelde elektrificatiestrategie van Hyundai weerspiegelt. Alle versies van de nieuwe KONA zitten boordevol met de nieuwste technologieën, comfort- en gebruiksfeatures.

‘Er is een KONA voor vrijwel iedereen en voor elke levensstijl, met keuze uit een reeks geavanceerde aandrijflijnen en met een groot aantal technologieën en designkenmerken die waarde toevoegen aan het dagelijks leven van onze klanten’, aldus Heui Won Yang, Executive Vice President, Head of Total Vehicle Development Tech Unit bij Hyundai Motor Company. ‘Hyundai zet zich in voor een geoptimaliseerde mobiliteitservaring om tegemoet te komen aan de uiteenlopende levensstijlen van onze klanten.’

De uitgerekte Seamless Horizon Lamps aan de voor- en achterzijde geven het nieuwe model een harmonieus en uniek uiterlijk. De elektrische variant onderscheidt zich door zijn Pixelated Seamless Horizon Lamps en is het eerste model van Hyundai waarop dit iconische design wordt toepast.

Het sportieve karakter van de compacte SUV wordt belichaamd door de robuuste randen rond de wielkasten met daarin geïntegreerd de voor- en achterlichten. De diagonale vouw over de flanken verbindt de verchroomde taillelijn met de spoiler. Daardoor ontstaat een accentlijn die over de gehele achterzijde van de auto doorloopt. Het speciaal ontworpen 19-inch spaakwielontwerp is een primeur voor de KONA.

De KONA met benzinemotor (ICE) en de hybridevariant (HEV) van de compacte SUV nemen veel van de designkenmerken van de elektrische KONA over, zij het met een onderscheidende twist. De voorbumper valt op door een driedimensionale sierlijst en beschermplaat in plaats van een radiatorrooster. Voor extra onderscheid hebben de ICE- en de HEV-variant een contrasterende zwarte rand rond de wielkast.

De HEV-variant is uitgerust met actieve luchtkleppen (AAF) aan de boven- en onderzijde. De ICE-variant heeft een bovenste actieve luchtklep voor een gunstige luchtweerstandscoëfficiënt. De actieve luchtklep aan de buitenzijde geeft de KONA met benzinemotor en de hybridevariant van de compacte SUV een EV-achtig uiterlijk en verbetert tegelijkertijd de aerodynamische prestaties van beide varianten.

De KONA N Line valt op door zijn agressievere vormgeving van de voor- en de achterzijde. Om het sportieve imago te benadrukken krijgt hij bovendien een vleugelvormige bumper, een dubbele uitlaat en zilverkleurige sideskirts. Extra opties zijn onder meer een zwart dak en exclusieve 19-inch N Line lichtmetalen velgen. Binnenin is de KONA N Line uitgerust met exclusieve aluminium pedalen en een versnellingspook (TGS) van het label N.

De nieuwe KONA biedt een ruimer en veelzijdiger interieur. Dat komt ten goede aan het comfort en er kan meer bagage in kwijt. Dankzij een 60 mm langere wielbasis in vergelijking met de vorige generatie is de nieuwe KONA zelfs de ruimste in zijn klasse, met 77 mm meer beenruimte en 11 mm meer hoofdruimte op de tweede zitrij. De schouderruimte op de tweede zitrij is met 1.402 mm ook de grootste in zijn klasse en biedt de passagiers een riante leefruimte. Ook de slank gevormde stoelen van de KONA, die slechts 85 mm dik zijn, dragen bij aan het zitcomfort van de passagiers op de tweede zitrij.

De elektrische shift-by-wire-transmissiehendel achter het stuurwiel zorgt voor een open en strakke consolestructuur met nog meer ruimte voor persoonlijke spullen. Dankzij een volledig neerklapbare achterbank is de bagageruimte uit te breiden tot 723 liter.

De geïntegreerde 12,3-inch dual screen-display vergroot het comfort en de ergonomie in het interieur, terwijl klanten in de optionele relaxstoelen voorin een ‘gewichtloze’ lichaamsdrukverdeling ervaren om vermoeidheid na langeafstandsritten tegen te gaan.

Dankzij zogenoemde ‘over-the-air’ (OTA) software-updates voor diverse functies kan de bestuurder zijn kaarten- en mediasoftware updaten zonder daarvoor naar de dealer te hoeven gaan. Hij ontvangt de nieuwste verbeteringen zodra deze beschikbaar zijn. Ook updates voor Ambient Lighting, waarmee de bestuurder de look & feel van het interieur kan aanpassen, vinden plaats via OTA-updates.

Voor extra gebruiksgemak is er de slimme achterklep. Die gaat automatisch open zodra de KONA de smart key langer dan drie seconden in de buurt detecteert. Bovendien kan de bestuurder de snelheid waarmee, en de hoogte tot waar de achterklep openzwaait via het infotainmentsysteem aanpassen aan zijn voorkeur.

Hyundai introduceert de Digital Key 2 Touch op de nieuwe KONA. Deze digitale sleutel maakt het mogelijk de auto te vergrendelen en ontgrendelen via een smartphone of smartwatch. Het systeem maakt gebruik van NFC-technologie (Near Field Communication), wat een hoog beveiligingsniveau garandeert.

De nieuwe KONA zit boordevol geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), zoals Forward Collision-avoidance Assist (FCA), Lane Keeping Assist (LKA), Blind-spot Collision-avoidance Assist (BCA), Safe Exit Warning (SEW), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), Blind-spot View Monitor (BVM) en High Beam Assist (HBA). Bovendien is de nieuwe KONA uitgerust met verschillende rijcomfortfuncties, zoals Smart Cruise Control (SCC), Navigation based Smart Cruise Control (NSCC), Lane Following Assist (LFA) en Highway Driving Assist (HDA).

Om veilig te kunnen parkeren biedt de nieuwe KONA verschillende geavanceerde technologieën, zoals Surround View Monitor (SVM), Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA), Forward/Side/Reverse Parking Distance Warning (PDW), Reverse Parking Collision-avoidance Assist (PCA) en Remote Smart Parking Assist (RSPA).

 

Voor Koreaanse klanten is de KONA ICE verkrijgbaar met keuze uit een 1.6 T-GDi-motor of een 2.0-liter Atkinson-motor. De 1.6 T-GDi levert naar schatting 146 kW (198 pk) en een koppel tot 265 Nm. De continu variabele klepbediening reguleert afhankelijk van de rijomstandigheden de tijd die de inlaatkleppen geopend en gesloten zijn. De 2.0-liter benzinemotor, gecombineerd met een Intelligent Variable Transmission (IVT) voor maximale efficiëntie, levert naar schatting 110 kW (149 pk) en een koppel tot 179,5 Nm.

De HEV-variant die in Korea verkrijgbaar is, wordt aangedreven door een speciaal gekalibreerde 1.6-liter GDi-motor met directe injectie in combinatie met een elektromotor die voor een indrukwekkende acceleratie en hoge efficiëntie zorgt met een gecombineerd vermogen van 104 kW (141 pk) en een koppel tot 265 Nm.

Verdere technische details voor de wereldmarkten en over de KONA EV worden in maart bekendgemaakt.

HomeNieuwsNieuwe KONA: groter, ruimer en slimmer